Working Equitation

Vad är Working Equitation?
Tävlingsformen uppstod 1995 i Italien, men sättet att rida har månghundraårig tradition från arbete  till häst, med bl.a. boskap, tjurfäktning och inte minst – krig!.
Redan år 732 försökte man i Poitiers i Frankrike under general Charlemagne att som
araberna, strida och rida med en hand. På 1700- talet fanns europeiska förebilder som tex. la Guerinière och Baucher.
W.E innehåller allt som är roligt och viktigt att träna med din häst. Positivt är också att grenen lämpar sig utmärkt  för alla hästraser och för alla ryttare oavsett ålder och utbildningsnivå. Du väljer själv vilken nivå du vill och kan träna på.
W.E är ett heltäckande och roligt sätt för dig som vill lära dig rida och en utmaning för dig som är mer rutinerad och vill utvecklas.

Man tävlar i fyra olika moment:

Dressyrmoment.
Påminner om Kür, då ryttaren själv sätter ihop sitt program till musik. Rids på en 20x40m bana.  Hästen ska gå i rätt form och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action.  I svår klass rider man mycket tempoväxlingar i galopp, volter i olika storlekar,
serpentiner med byten, åttvolter med byten, skrittpiruetter, diagonalslutor, halt från galopp, och snabba galoppiruetter.
Vissa rörelser är obligatoriska och ska utföras i en bestämd följd. Man bedömer hästens rörlighet, eftergift och  uppmärksamhet, ryttarens sits och förmåga att förmedla hjälperna till hästen.  Målet är att kunna rida på en hand. Dessutom bedöms det artistiska i koreografin och hur det presenteras.
Bedömningen liknar den i vanlig dressyr med siffrorna 1-10.

c

Backa i ett ”L”. Hästen tränas från marken först.

Teknikbana.
Rids i skritt och galopp genom en bana som ofta börjar och slutar med en grind.
Inne på banan möts man av olika svårigheter, som man kan stöta på, när man arbetar på en gård.  Det kan finnas får i en fålla, som hästen skall gå förbi utan att tveka.
Du ska kunna skritta över en bro, rygga i ett L, rida slalom runt tunnor eller stolpar,
plocka upp och ställa ned en lans i en tunna, hoppa hinder, öppna och stänga en grind, ringa i en klocka mm.

z16

Rida i ett ”L”

Fartbana.
Det kan vara samma bana som som teknikbanan, men här gäller det att göra det så snabbt som möjligt,  utan missar, precis som på en omhoppning. Här går det undan och hästarna tycker att det är kul.  Det gäller att ha en smidig och vändbar häst och man kan spara mycket  tid på att göra galoppombytena så exakt som möjligt.

Läs mer här:
http://www.workingequitation.se
http://www3.ridsport.se/Tavling/Working-Equitation/Sa-gar-det-till/

Som bekant så är en förutsättning för att nå bra resultat i det vi gör tillsammans
med hästen en bra kommunikation och ett bra ledarskap.  När du börjar träna W.E, oavsett om du är nybörjare eller rutinerad,  så är träning från marken alltid ett bra första steg.  Dels för att kolla av hur hästen förstår dina signaler, om du är tydlig nog och om ditt ledarskap fungerar.  Dels så behöver hästen vänja sig vid alla de föremål som förekommer i de olika teknikmomenten.  Det lägger också en bra grund inför programridningen i dressyr. Att träna grundhjälper och så att säga ”rida”  från marken ger ryttaren möjlighet att se hur hästen rör sig.  Ryttaren behöver inte hålla balansen i sadeln och kan träna på att inverka utan skänklar.  Det ökar förståelsen och medvetenheten om olika hjälpers respektive inverkan.  Därför har jag lagt upp kurserna med arbete från marken kombinerat med ridning i stegrande svårighetsgrad.

Millanopallen

Förberedelser för att rida över en bro

Fokus, medveten närvaro, kunskap om hästens förmåga till kommunikation och förståelse för hur  dina emotioner påverkar hästen är första steget. Därefter arbetar du med din kroppsmedvetenhet. Är du spänd, stel eller har svårt med balansen, tränar du först på avslappning och kroppskontroll.  Är hästen rädd eller osäker på något moment så gäller samma där.  Bygg upp hästens självförtroende först. Att lägga en bra grund tar lite extra tid i början, men ger desto mer sedan.  Undervisningen anpassas alltid efter behov och färdigheter.  Detta innebär att kursdeltagare kan arbeta med olika övningar och gå vidare i sin egen takt.  Du kan också välja vissa moment eller delar av moment som just du vill träna lite extra på.  Har du en egen häst som inte är ridbar, kan den ändå vara med och arbeta i de övningar som passar.

Gourmetlager-160

Barbacka träning i att öppna en grind – sommaren 2009.