Ridresor till Spanska solkusten

RIDRESOR TILL SPANSKA SOLKUSTEN

Ridresor till Spanska solkusten

Klassisk dressyr är en tradition där dressyr praktiseras som en konstform. Renässansen gav ett lyft åt denna typ av ridning eftersom den räknades som en del av dåtidens konstskatt. Både hästar och ryttare tränade i många år för att finslipa minsta detalj.

Klassisk Dressyr utbildning Spanien Fuengirola Marbella

Förr ansåg man att det enda rätta var att rida hästen med dennes mungipa i lodlinjen genom ögat. Även om hästen reds med nosen i lodlinjen genom ögat, så var det så att säga ”bakom hand”/inte ”på bettet”. Förespråkare för den äldre tolkningen kallar sin ridning Klassisk dressyr. Numera kan man se att hästen rids, under både träning och tävling, oavsett land eller nivå, oftast med nosen i eller bakom lodlinjen genom ögat, ”bakom hand”/inte ”på bettet”. Detta anses ge en onaturlig form som kan vara skadlig för hästen. En extrem variant av ridning ”bakom hand/inte ”på bettet”” kallas rollkur, och anses av många som rent djurpålgeri. Detta är dock inte bevisat i forskning. Det som är bevisat är att rollkur kan vara plågsamt för hästen om den kommer till den positionen genom tvång.

Ridlektioner på P.R.E. Spanien- välutbildade hingstar. MarbellaHur man samlar hästen enligt Tävlingsreglementet (TR); ”Samling uppnås och utvecklas genom att bakbenen med mjukt böjda leder engageras framåt under hästens kropp, varvid en tyngdpunktsförflyttning sker framifrån och bakåt. Detta åstadkommes genom att ryttaren under korta men ofta upprepade moment aktiverar sina framåtdrivande hjälper (säte och skänklar). Därvid drives hästen framåt mot en mer eller mindre stillastående hand, som fångar upp en del av rörelsen framåt för att åstadkomma eftergift i bakben, rygg, hals och nacke och därmed en efter hästens utbildningsståndpunkt och byggnad väl avvägd resning av hals och huvud. Med andra ord ”stämmes hästen av” mellan ryttarens framåtdrivande och förhållande hjälper, varvid en del av rörelsen framåt ”släppes igenom” så mycket att hästen bringas röra sig i just det tempo, som ger dess gång avsedd takt och balans. Samling erhålles således ej genom ett förkortande av tempot genom en enbart förhållande eller dragande hand, utan i stället genom ökad framåtdrivande inverkan med säte och skänklar mot en mjukt förhållande, uppsamlande och avstämmande hand med syfte att engagera bakbenen djupare under hästens kropp.”

Vid tävling i dressyr är målet att hästen skall visa fria och spänstiga gångarter varvid ekipaget skall vara såpass samspelt att inga hjälper skall synas, utan det skall verka som om ekipaget dansar fram tillsammans.

Det här inlägget postades i Mina inlägg. Bokmärk permalänken.